Posao za 300 rudara

Bez autora
Apr 05 2010

Rudnik “Lece” u Medveđi, u koji je uloženo sedam miliona evra, posle godina tavorenja ponovo će biti otvoren u četvrtak 8. aprila, najavljeno je iz koncerna “Farmakom MB”, u čijem vlasništvu je sada ovaj rudnik. Uoči otvaranja ovog rudnika, koji je pre privatizacijeizgledao kao deponija starog gvožđa, krug “Leca” ne može da se prepozna. Instalirana je nova oprema, a umesto starih kipera stižu lokomotiva na akumulator za šinski prevoz i moderni liftovi. U ovom rudniku, koji je sada potpuno obnovljen, biće zaposleno oko 300 rudara. Stručnjaci procenjuju da rudno bogatsvo na području Leca, ispod planine Rasovače, može da se koristi još 120 godina. Ako su procene tačne, biće hleba “sa devet kora” za još nekoliko generacija rudara. Pošto je najveći deo priprema obavljen, uskoro će početi iskopavanje i prerada olovno-cinkane rude u Rudniku zlata, olova i cinka “Lece”.

Posao za 300 rudaraRudnik “Lece” u Medveđi, u koji je uloženo sedam miliona evra, posle godina tavorenja ponovo će biti otvoren u četvrtak 8. aprila, najavljeno je iz koncerna “Farmakom MB”, u čijem vlasništvu je sada ovaj rudnik.

Uoči otvaranja ovog rudnika, koji je pre privatizacijeizgledao kao deponija starog gvožđa, krug “Leca” ne može da se prepozna. Instalirana je nova oprema, a umesto starih kipera stižu lokomotiva na akumulator za šinski prevoz i moderni liftovi. U ovom rudniku, koji je sada potpuno obnovljen, biće zaposleno oko 300 rudara.

Stručnjaci procenjuju da rudno bogatsvo na području Leca, ispod planine Rasovače, može da se koristi još 120 godina. Ako su procene tačne, biće hleba “sa devet kora” za još nekoliko generacija rudara.

Pošto je najveći deo priprema obavljen, uskoro će početi iskopavanje i prerada olovno-cinkane rude u Rudniku zlata, olova i cinka “Lece”. Rukovodstvo “Farmakoma MB”, koji u svom vlasništvu već raspolaže sa devet uspešnih preduzeća i 14 rudokopa u Srbiji i Makedoniji, odlučno je da realizuje još jedan projekat.

- Sve naše fabrike su uspešni proizvođači i izvoznici, a tako će biti i sa rudnikom “Lece” - ističe Miroslav Bogićević, predsednik Koncerna “Farmakom”.

U opštini Medveđa ne kriju zadovoljstvo što će više mladih ljudi u rudniku “Lece” naći dugotrajno “udomljenje”. Inače, desetak godina, osmorica rudara su samovoljno, jedino uz pomoć opštine, održavali rudnik. Svakog drugog dana silazili su u jame i ispumpavali vodu za neredovnu platu od 8.000 dinara. Zahvaljujući njima, rudnik je “preživeo”, i privatizovao ga je 2000. godine Koncern “Farmakom MB”, za 190 miliona evra.

Kopali i Rimljani

U poslednje dve decenije, otkako se ne eksploatiše ruda u “Lecu”, u tom rudarskom mestu, u kojem su rudu kopali još stari Rimljani, iselilo se oko 3.000 stanovnika. To je bilo i očekivano, jer je više od 80 odsto porodica na tom području ekonomski zavisilo od rudokopa, a bar jedan njihov član radio je u jedinom rudniku na području Jablaničkog okruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik